AktuálisDinamikus árazásJövedelmezőségSzállás foglalásSzállás weboldal

5 dolog, amivel megtarthatod az üzleti utazókat

By 2023-08-28 augusztus 30th, 2023 No Comments

Az utóbbi 15 évben a turisták száma ugrásszerűen megnövekedett, ami a demográfiai tényeken túl annak is köszönhető, hogy olyan új, nagyszámú csoportok kapcsolódtak be a turizmusba, akik korábban egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán utaztak. A tájékozódás is jóval könnyebb és gyorsabb lett az internet miatt, ami pedig a kínálati oldal dinamikus bővülésére hatott ösztönzően. Egyszerűbbé vált a vendég közvetlen elérése és megszólítása, de ezzel párhuzamosan a másik oldalon ez kiélezett versenyhez vezetett. Mára már olyan széles és elérhető választék jellemzi a turizmus piacát, hogy nem csodálkozhatunk rajta, hogy a szabadidős turisták között egyre kevesebben vannak azok, akik rendszeresen visszajárnak ugyanabba a desztinációba, nem is beszélve a szálláshelyekről. Új élményekre vágynak, minél több dolgot ki akarnak próbálni az emberek, ez mára már szinte a turisták mindegyik csoportjának egyik fő jellemzője lett.

A szálloda üzemeltetése szempontjából az ideális az, ha kialakul egy olyan törzsvendégkör, akikre bizton lehet számítani. Ma már jellemzően az üzleti vagy corporate szegmens az, amelyik ha magas szintű figyelemben és kiszolgálásban részesül, nem fog mást keresni. Néhány olyan dologra hívjuk itt fel a figyelmet, amivel nő az esélye annak, hogy megtartsuk az egyszer megszerzett üzleti vendéget és újra nálunk foglaljon.

 

Fontos, hogy gyorsan el tudja intézni a szobafoglalást

Az üzleti utazó általában a felkeresett városban a munkájára szeretne összpontosítani és nem akar ott szobát keresni, ezért jellemzően már utazás előtt lefoglalja a szállását. Mivel az ideje persze otthon is drága, ezért a lehető leggyorsabb megoldás érdekli. Ez a csoport nem fog hosszan böngészni, nem fog képeket nézegetni és hosszú leírásokat olvasgatni. Az elhelyezkedés elsődleges számára, térkép alapján dönt, ha az megfelel, azonnal foglalni akar, azonnali visszaigazolással. Ha ez nem, vagy csak nehézkesen, netán hosszabb idő alatt történik meg, akkor nehéz lesz vendégünket visszatérővé varázsolni.

 

Fontos, hogy gyorsan be tudjon jelentkezni a szállodába

A recepciós számára nem könnyen megoldható szituáció, ha a szabadidős és az üzleti turista egyszerre lép a pulthoz. Az utóbbiak a lehető legkevesebb időt szeretnek a bejelentkezéssel tölteni, ezért nagyon örülnek, ha online elintézhető a procedúra és érkezéskor az aláírást követően már mehetnek is fel a szobába. Ennek általában nincs akadálya, ha megfelelő integrált szoftverrel és CRM-mel rendelkezik a szálloda, érkezést megelőző napon rövid értesítést küldhetünk a vendégnek, amiben felkínáljuk neki a lehetőséget. Az üzleti utazók szinte mindig azonnal élnek a lehetőséggel. Amennyiben már visszatérő vendégünkről van szó, minden szükséges adatunk megvan, így elegendő a bejelentőlapot aláíratni és már lehet is a kulcskártyát átadni

 

Fontos, hogy megfelelő kényelmi szolgáltatások legyenek a hotelben

Az üzleti utazók sokszor még munkával töltik az estét, vagy a levelezésük átnézésével, a tárgyalásra történő felkészüléssel indítják a napot. Jól jön ilyenkor a bekészített vízforraló, kávéfőző, amivel el tudja készíteni ízlése szerint a reggeli italát saját magának. A vendégek tájékoztatását ma már egyre gyakrabban mobil applikáción keresztül oldják meg a szállodák, aminek az egyik legfontosabb előnye, hogy személyre szabott üzeneteket juttathatnak el a vendégekhez. Ha ez a célcsoport fontos nekünk, érdemes tárgyalót, konferencia termet kialakítani, ahová meghívhatják partnereiket. A biztos kommunikációs háttér – internetkapcsolat, mobilhálózat, projektor – biztosítása már az alapokhoz tartozik. Ezekkel az apró fejlesztésekkel egyben az árbevételeink növekedését is biztosítjuk.

 

Fontos, hogy a szoba ára is szegmensre szabott legyen

Az árazás a szállodai értékesítés egyik legnehezebb, egyben legizgalmasabb része. Az, hogy egy kevésbé árérzékeny csoporttal állunk szemben, nem azt jelenti, hogy a foglalásnál egyáltalán nem nézik meg az árat. Mivel itt gyakorlott utazókról van általában szó, a vendégünk tisztában van vele, hogy adott ár ellenében mit várhat el. Ha visszatérő vendéget akarunk belőle faragni, akkor ezt az elvárást kell nekünk felülmúlni. Ez történhet úgy, hogy magasabb kategóriájú szobát biztosítunk – ez a corporate szerződésekben jellemzően benne is van -, vagy számára fontos plusz szolgáltatást biztosítunk, mint például parkolási lehetőséget a garázsban, szobában felszolgált reggelit, vagy más bekészítést, concierge szolgáltatásokat. A speciális árral egyúttal azt is jelezzük a vendég felé, hogy fontos számunkra és ezt általában visszatéréssel honorálják.

 

Fontos, hogy számukra fontos speciális kedvezményeket nyújtsunk

Az üzleti utazók kifejezetten kedvelik a különböző loyalty programokat. Részben azért, mert a szabadidős turistákkal ellentétben ki is tudják használni azok előnyeit, részben pedig azért, mert időnként családjukkal, barátaikkal is visszatérnek, s így saját költségeiket tudják jelentősen csökkenteni. A munkájuk során összegyűjtött pontokat például ezen alkalmakkor szívesen váltják be, de kedveltek a két fő számára egyágyas áron történő foglalási lehetőségek is.

Az ezeket támogató különböző eszközökről hotel szoftver megoldásainkról itt olvashat

Próbálja ki szoftverünket kötöttségek nélkül:

DEMO

 

Érdeklődés esetén a sales@previo.hu email címen állunk rendelkezésre.