AdózásAktuálisOnline számla

Mire készüljünk július 1-én? – Online számla kisokos szálláshelyek és éttermek részére

By 2018-06-15 No Comments
online_szamla_kisokos_szallashelyek_es_vendeglatohelyek_reszere

Hamarosan jelentősen megváltozik a számlákra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, mely a szálláshelyeket és a vendéglátóhelyeket is érinti. Kötelező lesz a számlázó programok online bekötése az adóhivatalhoz és a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeggel rendelkező számlákról adatot kell szolgáltatni a hivatal felé.

Mik a legfontosabb teendők?

 

Átállás

A számlázó programot használó vállalkozásoknak az online számlázás elméletileg semmilyen plusz terhet nem jelent majd, hiszen a tavalyi év óta már folyamatos egyeztetéseket folytat a hivatal a számlázó program fejlesztő piaci szereplőkkel és az elvárás az, hogy a számlázó programok automatikusan küldjék az adatokat a NAV rendszerébe – adta tájékoztatásul a Pénzügy Minisztérium nemrégiben. Azonban ne feledje, hogy regisztrálni Önnek szükséges a NAV rendszerébe, mert e nélkül, a számlázó program nem fogja tudni teljesíteni az adatszolgáltatást.

A regisztrációs felület már elérhető az alábbi linken: https://onlineszamla.nav.gov.hu/.  A regisztrációt érdemes mielőbb elvégezni, mert július elseje vasárnapra esik.

Ellenőrizze partnerét

Érdemes a számlázó programja, vagy egyéb a számlázó programmal összeköttetésben lévő szoftvere szolgáltatójánál rákérdeznie az adatszolgáltatási funkció működésére, kiváltképp, ha Ön:

  • egyedi fejlesztésű, vagy
  • külföldi (a magyar jogszabályokat nem figyelemmel kísérő) számlázó programot használ, valamint, ha
  • Szálloda vagy étterem menedzsment rendszere összekötésben van számlázó programjával

Az adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázó programját, a rendelet hatályba lépése után mindaddig használhatja, amíg nem állít ki olyan számlát, amelynek adatszolgáltatási kötelezettsége van, tehát az ÁFA értéke 100 000 Ft alatti. Az ilyen program használatát a NAV, a tervek szerint nem fogja szankcionálni, ugyanakkor a tájékoztatásuk szerint, mulasztási bírsággal járhat, ha ezt a kötelezettséget valaki nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

Ha Ön szálloda menedzsment szoftvert használ érdemes szolgáltatójánál érdeklődnie, hogy milyen fejlesztési költséggel jár a megfelelő adatszolgáltatáshoz szükséges kapcsolat kiépítése, mert ez esetenként több százezres költséget is jelenthet.

Érdemes fontolóra vennie, hogy olyan PMS-re vált, melynél a használat során a megtakarított munkaidő valóban megtérül és nem a további fejlesztési költségek viszik el a PMS használattal megszerzett nyereséget.

 

Mit tehet, ha valamilyen okból nem sikerül a használatban lévő rendszereivel átállni?

 

Kis és középvállalkozásoknak ingyenes és extra szabályos megoldások

Kis és középvállalkozások számára ideális lehet a NAV által fejlesztett számlázó program is, hiszen ez biztosan meg fog felelni a hatályos szabályoknak és emellett ingyenesen elérhető lesz.

Bővebb információ ide kattintva

Azt, hogy pontosan milyen funkcionalitással rendelkezik majd a NAV-os számlázó, egyelőre nem tudni, hiszen még tesztelés alatt áll, de valószínűsíthető, hogy nem lehet majd közvetlenül összekötni szállodai és éttermi szoftverekkel, így a rendszerből plusz munkát eredményezhet a számlák kiállítása.

Emellett elérhetőek a piacon olyan szereplők is, akik bizonyos használat mellett, szintén ingyenes feltételeket biztosítanak, és megfelelnek az előírásoknak.

Ideiglenes átállás kézi számlára?

A kézi számlák adatait is továbbítani kell az adóhivatal részére és ennek is lesz adatszolgáltatási kötelezettsége.

Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak.

A jövő a felhő

Ha jelenlegi programja(i) nem felelnek meg az előírásoknak, és váltáson gondolkodik, érdemes olyan partnert/partnereket választani, akik a korszerű technikai megoldásokkal szolgálják az Ön jelenlegi és jövőbeni igényeit. A felhő alapú szoftverek – többek között azért, mert nincsenek hardverhez kötve – gyorsabban és általában költséghatékonyabban tudnak reagálni a piacot érintő változásokra. A felhő alapú havidíjas szoftver szolgáltatások általában magukban foglalják az ilyen típusú rendszerkövetést is.

További információk a témában:

NAV – a végrehajtással kapcsolatos kérdések és válaszok https://www.nav.gov.hu/nav/gyik/onlineszamla

A témában naprakész maradhat a Számlázz.hu videó sorozatával: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=t6ffFB3UcUg

Bővebben a rendelet módosításról: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/megjelent-az-online-szamlazas-vegrehajtasi-szabalyait-tartalmazo-rendeletmodositas