Vendéglátás

Kiégés. A vendéglátás kötelező velejárója?

By 2018-09-14 No Comments

A szakirodalom már régóta foglalkozik a kiégés fogalmával, ám sokáig a vendéglátás nem volt fókuszban a jellemzően nagy kiegéssel fenyegtő munkakörök tekintetében.

A social médiában előszeretettel posztolnak a vendéglátás munkavégzői fanyar humorral rendelkező képes mémeket, míg más kiégéssel fenyegető munkakörökben dolgozóktól nem tapasztalunk hasonlót.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

 

A jelentőssé vált mukaerőhiány miatt a kiégés egyre nagyobb figyelmet kap. Vannak kifejezetten a vendéglátásban dolgozókkal foglalkozó coachok, és rengeteg részletes leírást találni az interneten is az okokról és tünetekről.

A kiégés jelei a külvilág számára sokszor csak túl későn azonosíthatóak, mikor már valódi problémát okoznak a kiégést elszenvedő ember környezetében és lelkében. Egy olyan tünetegyüttesről beszélünk, melynek megvannak a jelei, így egy kis odafigyeléssel könnyen felismerhetjük.

Kiégés gyorsteszt

  • Leggyakoribb fizikai tünetek: fáradtság, álmatlanság, függőség felerősödése, testsúly változás.
  • Leggyakoribb érzelmi tünetek: mentálhigiéné problémák, pesszimizmus, fásultság.
  • Leggyakoribb viselkedési tünetek: alacsony produktivitás, ingerlékenység, apátia.

Megváltozott közösségi kapcsolatok
Alapvetően, nem mindenki akar barátkozni a kollégáival és ez rendben is van, hiszen nem kötelező és nem is lehet ráerőltetni ezt valakire, akinek erre nincs igénye. Azonban ha azt tapasztalja kollégáján, vagy akár saját magán, hogy a korábban örömöt okozó közösségi eseményekről rendszerint inkább elmarad, tegye fel a kérdést, hogy mi lehet a probléma, ami miatt ez a helyzet előállt, mert ez is a kiégés egyik jele lehet.

Rendszeres betegség és késés
Talán az egyik legbosszantóbb dolog egy munkaadó szemében a rendszeres késés és a gyakori pár napos betegség. Azonban mielőtt gyorsan szélnek eresztenénk a kollégát, érdemes megvizsgálni ennek okait. A túlterhelt embereknek legyengülhet az immunrendszere, mely számos egyéb fizikai tünetet okozhat.

Ingerlékeny kommunikáció
A kiégett emberek érezhetik úgy, hogy nem hatékonyak, ami pesszimista magatartásban vagy nyílt ingerlékenységben nyilvánulhat meg. Figyeljünk oda azokra az alkalmazottakra, akik eddigi viselkedésükkel ellentétben hirtelen feleselnek felettesüknek vagy látszólag ok nélkül letorkollják munkatársaikat.

Produktivitási problémák
Gondot okozhat, ha a munkavállalók úgy érzik, hogy ignorálják őket vagy véleményüket figyelmen kívűl hagyják, ez könnyen pesszimista viselkedést válthat ki, ami a produktivitás rovására megy. Ha azt tapasztalja, hogy az alapvető feladatok megvalósítása is sokszoros időt vesz igénybe, cselekedjen! A minőségbeli romlások sokszor már vendégpanasz formájában jutnak vissza a vezetőhöz, így jobb megelőzni a problémát.

Panaszkodás kimerültségről és alvászavarról
A vendéglátás kétségtelenül fáradságos munka, de ha valaki krónikusan fáradt, akkor feltehetően rossz életmódbeli döntéseket hozhat. Sok esetben például a kelleténél tovább marad fent, annak ellenére, hogy tudja, hogy másnap dolgoznia kell, hiszen már közömbös a következményekkel szemben. Ez arra utalhat, hogy munkája a saját életébe olyan szinten belefolyik, hogy ezt már nem tudja helyesen kezelni.

Mit tehetünk a kiégés ellen?

Mivel minden ember más, a bejegyzésben leírtakon kívül számos jele lehet a kiégésnek, egyénfüggő, hogy kinek hol van a tűrésküszöbe. Ha saját magán vagy kollégáin gyanús jeleket tapasztal, forduljon erre szakosodott szakemberhez, hiszen ők bizonyossággal fel fogják tudni mérni a helyzetet és megoldást kínálhatnak a problémára.

Emellett egyetlen biztos recept van a kiégés megelőzésére vagy esélyének csökkentésére, mégpedig, ha amennyire csak lehet, csökkenti a környezeti tényezőket.

Környezeti tényezők

Példák a gondot okozó környezeti tényezőkre:

• Állandó túlórázás
• Utazási nehézségek
• Karrier vagy fejlődési lehetőség hiánya
• Nem támogató munkakörnyezet
• Alacsony anyagi megbecsülés
• Megbecsülés hiánya a cégvezetéstől.

Látható, hogy a fenti okok egy része nem közvetlenül a munkaadó kötelessége, azonban érdemes minden olyan megoldást fontolóra venni, mely a későbbiekben közvetlen és közvetett hasznot hozhat, hiszen biztos, hogy olcsóbb beruházás lesz, mint állandóan új munkatársat keresni és betanítani.

Tipp a tehermentesítésre

Tegye egyszerűbbé és gördülékenyebbé a munkát éttermi mobil applikációval.
Egy szoftveres megoldásnak számos előnye van, de talán ez az a funkció, amely a legszembetűnőbb terhermentesítést képes biztosítani. A pincér applikáció gyorsabb rendelésfelvételt biztosíthat és időt, energiát spórol meg a kollégáknak.

Tudta?

Az applikáció alkalmas a kiszolgálás minőségének és idejének javítására, hiszen használatával egyszerűsödik a rendelésfelvétel folyamata, így kollégáinak több ideje marad a vendégekre.

Akár beruházás nélkül is igénybevehető, hiszen az applikációnk elérhető Androidos készüléken, így nem szükséges egyéb technikai beruházás, mert a felszolgálók saját készülékükről is futtathatják.

A kiégés elleni harcban a Hotrest büszkén vállalja, hogy az éttermi szoftverhez ingyenesen biztosítja partnerei részére ezt a funkciót!

Kiégésmentes, további jó munkát kívánunk!

Válassza a Hotrest szálloda szoftver, mert cserébe:

  • modern, könnyen használható és tanulható szálloda szoftvert kap
  • folyamatosan új PMS funkciókat kap plusz költségek nélkül
  • biztosítjuk a mindenkori törvényi megfelelést (pl. NTAK), plusz költségek nélkül
  • megbízható supportot adunk, plusz költségek nélkül
  • bármikor visszamondhatja, így nincs kockázat
  • segítünk csökkenteni hotele /panziója adminisztrációs terheit